Zlatibor – a jewel of Western Serbia


Zlatibor – dragulj Zapadne Srbije

Nedavno je jedan od naših admina Marija, bila u poseti Zlatiboru sa troje dece. Posle savršenog odmora, preporučila bi ga svakome sa malom decom i željom za odmorom i stvaranjem nezaboravnih uspomena. Idealan teren za lagane šetnje ali i topao savet da nikako ne zaboravite da ponesete nosiljku. Ukoliko zahladni, posetite pijacu da kupite Sirogojno čarapice i prslučiće koji su idealni za hladne dane tokom nošenja.

Privatna Arhiva Marija Adamovic
Privatna Arhiva Marija Adamovic

Zlatibor je planina izuzetne lepote i sadržaja za svakog. Centar Zlatibora je poslednjih godina znatno urbanizovan i izgrađeni su mnogi sportski tereni, bazeni, ski liftovi i uređene su ski staze. Takođe zaštitni znak centra Zlatibora – jezero je dobilo novo ruho.

Slika preuzeta sa IG: dnevna_doza_zlatibora

No, uprkos urbanizaciji centra, Zlatibor je bogat prirodnim lepotama koje će vas ostaviti bez daha. Prostrani proplanci, bujni pasnjaci,planinski potoci i prijatna klima, ubrajaju ovu planinu medju najlepse. Zbog povoljne klime Zlatibor ima i veoma bujnu vegetaciju. Na brojim livadama raste i preko 120 vrsta najraznovrsnijih trava. Šume su – listopadne (bukva, hrast,breza lipa) i – četinarske (beli i crni bor, jela,smrča itd.)

Slika preuzeta sa IG: dnevna_doza_zlatibora

Kroz istoriju

Ovo područje je prvo bilo naseljeno od strane ilirskog plemena Parthini. Ostaci ove kulture – ukrasna keramika ukrašena karakterističnim šarama noktiju utisnutih u glinu pronađeni su u pećinama i strmim planinskim vrhovima gde su živeli.
Na Zlatiboru su pronađene brojne grobnice na različitim lokacijama – Krivorečka gradina, Kremna, Braneško Polje… Nakon dolaska Rimljana izgrađena su nova utvrđenja i putevi, a u selu Kremna pronađen je veliki broj nadgrobnih spomenika iz 2. i 3. stoljeća.
Sloveni su se ovde počeli doseljavati nakon 9. vijeka i sagradili su tvrđavu u Dobroselici u Gradcu gde se i danas mogu videti ostaci starog utvrđenja.
Oko 1180. godine veliki knez Stefan Nemanja uvrstio je Zlatibor i grad Užice u sastav Velike srpske Kneževine (Rašja).

Slika preuzeta sa IG: dnevna_doza_zlatibora

Zlatibor danas

Pravi dragulj zapadne Srbije danas je jedan od najposećenijih planinskih centara. Na 1.000 metara nadmorske visine, blaga klima mami posetitelje tokom cele godine. Zlatibor je poznat po sportskom i seoskom turizmu, ali je posebno atraktivna destinacija medicinskog turizma. Zlatibor je zimi stecište svih ljubitelja zimskih sportova.
Ogromnu visoravan dugu 30 kilometara i širine 12 kilometara okružuju planinski vrhovi Gradina, Crni vrh, Čigota, Murtenica, Tornik, Čavlovac i Vijogora i izvorišta reke Sušice.

Slika preuzeta sa IG: dnevna_doza_zlatibora

Reke Crni i Veliki Rzav usekle su se kroz planinske padine Zlatibora, dok reka Uvac pravi prelepe kanjone na južnim padinama Zlatibora. Ove reke i dva veštačka jezera obiluju ribom, što Zlatibor čini idealnom destinacijom za sve strastvene ribolovce.
Ova planina je takođe bogata izvorima mineralne vode, a jedan od njih se nalazi u Banji Vapa kod sela Rožanstvo. Smeštaj na Zlatiboru je moguće naći i u blizini ovih lepota, dalje od samog centra.

Slika preuzeta sa IG: dnevna_doza_zlatibora

U toplom periodu godine na Zlatiboru se organizuju škole paraglajdinga i zmajarenja, tenisa i košarke. Dok ste ovde, ne smete propustiti priliku da se provozate Šarganskom osmicom. Uska železnička pruga u obliku osmice ponudiće vam jedinstvenu vožnju parnim vozom između Šargana i Mokre Gore.

Slika preuzeta sa IG: dnevna_doza_zlatibora
Slika preuzeta sa IG: dnevna_doza_zlatibora
Slika preuzeta sa IG: dnevna_doza_zlatibora

Manifestacije


Svake godine Zlatibor je domaćin brojnih manifestacija. Sabor trubača i izložba tradicionalnog narodnog stvaralaštva koja se održava do kraja jula, okuplja brojne orkestre i folklorne ansamble, te privlači veliki broj posetitelja.
Srpski lovački susret i zlatiborski lov na vuka jedna je od najstarijih manifestacija na Zlatiboru koja se održava do kraja februara i okuplja sve lovce iz regiona.
Ali je ipak, „Pršutijada“ najpoznatija manifestacija na Zlatiboru. Sajam organizuju proizvođači suvomesnatih proizvoda iz opštine Čajetina koji cene autentičnu tehnologiju proizvodnje.

Slika preuzeta sa IG: dnevna_doza_zlatibora

Hrana

Najposećenija srpska planina se pored mnoštva atrakcija i aktivnosti može pohvaliti i neverovatnim gastronomskim specijalitetima po kojima je poznat ceo kraj. Zlatiborski gurmanluci pravi su melem i za dušu i za telo. Na Zlatiboru je obavezno probati komplet lepinju (lepinja sa kajmakom, jajima i pretop) kao jedan od najvećih sprecijaliteta. U selu Mačkat možete probati svinjsku ili goveđu pršutu, domaću slaninu, i kobasice, čvarke jagnjeće pečenje. Uz glavno jelo treba probati domaći ajvar, razvijanu pitu od sira i zelja ili pogačice od heljdinog brašna.
Mesto koje nikako ne bi smeli da propustite tokom boravka na Zlatiboru je tradicionalna pijaca. Nalazi se u centru naselja, pa su zlatiborski sir, kajmak i suvomesnati proizvodi dostupni na jednom mestuna pijaci s ejoš mogu kupiti i slatko od šumskih jagoda, domaći džemovi, med i pčelarski proizvodi, čajevi od lekovitog bilja, domaće rakije šljivovice i vina.

Privatna arhiva Marija Adamovic
Slika preuzeta sa IG: dnevna_doza_zlatibora

Pored poznatih turističkih destinacija, okolina samog Zlatibora krije mnoge skrivene lepote o kojima možete čitati i na FB grupi Zlatibor info.

Slika preuzeta sa IG: dnevna_doza_zlatibora

Izleti

Na Zlatiboru postoji na desetine atrakcija. Zlatibor u sebi krije prave dragulje naše istorije i geografije, koji često ostaju neotkriveni turistima.
Možete posetiti manastir Uvac, Stopića pećinu, jedinstveno selo muzej Sirogojno, selo Mačkat u kom se održava manifestacija Pršutijada, vodopad Gostilje na reci Vrelo.
Kada ste već na Zlatiboru nemojte propustiti da posetite „Drvengrad“ – etno selo koje je izgradio čuveni srpski režiser Emir Kusturica.
Ako dolazite na Zlatibor u prvoj polovini avgusta, obavezno posetite Sabor trubača u Guči, jedan od najvećih muzičkih festivala u Srbiji. Guča se nalazi na 43 km od Zlatibora.
Jedna od većih atrakcija je nedavno otvorena Zlatiborska „zlatna“ gondola povezuje centar Zlatibora sa skijalištem Tornik, što je ujedno i najviši vrh planine. Gondola ima jednu međustanicu na Ribničkom jezeru.
Za najmlađe je posebno interesantan Dino park – tematski park, zabavno – edukativnog karaktera koji pruža jedinstvenu zabavu za sve uzraste, a nalazi se u srcu Zlatibora.

Slika preuzeta sa IG: dnevna_doza_zlatibora
Slika preuzeta sa IG: dnevna_doza_zlatibora

Smeštaj

Zlatibor nudi smeštaj za svaki džep, a ukoliko želite pravo domaće iskustvo, onda vam savetujemo Zlatibor Apartamane. Od luksuznih vila do malenih ušuškanih ljubavlju i toplonom aprtmana na Zlatiboru , sa domaćinima koji će vam omogućiti nesmetano i nezaboravno isksustvo.

Slika preuzeta sa IG: dnevna_doza_zlatibora

Zaključak

Zlatibor je jedinstveni sklop svega i za svakoga, od nezaboravne hrane i predela, do odmora ili zabave. Ukoliko imate slobodan vikend ili ste u poseti Srbiji, obavezno uključite Zlatibor u svoje planove.

Slika preuzeta sa IG: dnevna_doza_zlatibora
Preuzeto sa Zlatibor Apartmani

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije oko planinarenja i nošenja, onda pročitajte blog o Hiking and Babywearing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.